Besparen op verzekeringen in 2025, maar hoe dan? Wij hebben tips, advies en meer.
Verzekeringen kunnen een aanzienlijk deel van je maandlasten uitmaken, en het is begrijpelijk dat je op zoek bent naar manieren om hierop te besparen. Het goede nieuws is dat er verschillende strategieën zijn om te zorgen dat je niet te veel betaalt voor je verzekeringen, zonder dat je daarbij inboet op noodzakelijke dekking.
Hier zijn enkele praktische manieren om te besparen op je verzekeringen in 2025.
1. Vergelijk verschillende aanbieders
De eenvoudigste en vaak meest effectieve manier om te besparen op verzekeringen is door verzekeringen te vergelijken. Verzekeringsmaatschappijen bieden vaak vergelijkbare dekkingen, maar de premie kan sterk variëren.
Wat je kunt is vergelijkingsites gebruiken. Websites zoals Independer, Pricewise of Verzekeringen.nl helpen je snel de beste deal te vinden. Deze sites geven je inzicht in de premies van verschillende aanbieders en dekken een breed scala aan verzekeringen, van zorgverzekeringen tot autoverzekeringen en woonverzekeringen.
Een ander ding dat je kunt doen is om offertes vragen. Als je meer specifieke informatie zoekt, kun je rechtstreeks offertes aanvragen bij verschillende verzekeraars. Dit kan vooral nuttig zijn voor complexere verzekeringen zoals levensverzekeringen of zakelijke verzekeringen.
- 2. Pas je dekking aan
Veel mensen betalen voor een verzekering die ze niet volledig nodig hebben. Door je dekking af te stemmen op je werkelijke behoeften, kun je een aanzienlijk bedrag besparen.
Verlaag bijvoorbeeld de dekking. Bij bijvoorbeeld een autoverzekering kun je kiezen voor een goedkopere variant, zoals WA (wettelijke aansprakelijkheid) in plaats van een uitgebreidere WA + volledig casco verzekering, vooral als je een ouder voertuig hebt. Hoe ouder je auto, hoe minder waarde het heeft, en daardoor kun je besparen door alleen de minimale dekking te kiezen.
Als je bereid bent om een hoger eigen risico te nemen, kun je in veel gevallen een lagere maandpremie krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziektekostenverzekeringen en autoverzekeringen. Zorg ervoor dat je het risico goed afweegt: kun je het hogere eigen risico opvangen in geval van schade of zorgkosten?
Veel verzekeringen bieden extra’s die misschien niet nodig zijn. Bekijk of je bijvoorbeeld aanvullende dekkingen hebt die je niet gebruikt, zoals extra pechhulp bij je autoverzekering, of uitgebreide tandartsdekking bij je zorgverzekering.
- 3. Combineren van verzekeringen (Bundelen)
Veel verzekeraars bieden kortingen wanneer je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Dit wordt bundelen genoemd. Het kan voordelig zijn om bijvoorbeeld je inboedelverzekering, woonhuisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering bij dezelfde maatschappij te onderbrengen. Niet alleen bespaar je op de premie, maar je hebt ook het gemak van één aanspreekpunt voor je verzekeringen.
Houd er echter rekening mee dat je altijd de premies en voorwaarden goed vergelijkt, zelfs bij bundelen. Soms kan het voordeliger zijn om verzekeringen bij verschillende aanbieders te hebben, vooral als de kortingen niet opwegen tegen de hogere premie.
4. Verhoog je eigen risico
Het verhogen van je eigen risico is een eenvoudige manier om je premie te verlagen, vooral bij zorg- en autoverzekeringen. Bij zorgverzekeringen kun je het eigen risico verhogen van het standaardbedrag naar bijvoorbeeld 885 euro (in 2025). Dit kan je maandlasten flink verlagen, maar het betekent wel dat je meer betaalt bij medische kosten.
Bij autoverzekeringen geldt hetzelfde: een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Bedenk wel of je het hogere risico kunt dragen als je daadwerkelijk schade hebt.
5. Controleer je verzekeringsbehoeften regelmatig
Verzekeringsbehoeften veranderen in de loop van de tijd. Misschien heb je in het verleden bepaalde verzekeringen afgesloten die nu niet meer nodig zijn, of misschien is je situatie veranderd. Het is belangrijk om je verzekeringen jaarlijks te herzien en te controleren of je nog steeds de juiste dekking hebt. Bijvoorbeeld: Als je bijvoorbeeld geen kinderen meer thuis hebt, is je gezinsverzekering misschien niet meer nodig, of kun je de dekking aanpassen. Als je woning in waarde is gedaald, hoef je misschien minder te verzekeren voor de opstalverzekering. Als je auto ouder is dan vijf jaar, kun je overwegen om de volledig casco verzekering te laten vervallen en over te stappen naar een goedkopere WA-verzekering.
- 6. Profiteer van kortingen
Veel verzekeraars bieden kortingen aan voor specifieke groepen of omstandigheden. Kijk of je in aanmerking komt voor kortingen, kortingen zoals de korting voor schadevrije jaren bij een autoverzekering, of de studentkorting. Sommige verzekeraars bieden kortingen voor studenten op zorg- of inboedelverzekeringen. Bij sommige zorgverzekeringen of levensverzekeringen kun je korting krijgen als je een niet-roker bent.
Vraag je verzekeraar naar mogelijke kortingen die voor jou van toepassing kunnen zijn.
7. Verzekering vergelijken na grote veranderingen
Je leven verandert regelmatig, en dat kan invloed hebben op je verzekeringen. Denk aan trouwen, scheiden, het kopen van een huis, of een nieuwe auto kopen. Dit soort grote veranderingen kunnen invloed hebben op de dekking die je nodig hebt, en het kan een goed moment zijn om te kijken of je verzekeringen nog passend zijn en om premies te vergelijken.
Bijvoorbeeld, als je verhuist naar een nieuw huis, wil je wellicht je inboedelverzekering herzien of zelfs je opstalverzekering aanpassen, omdat de waarde van je nieuwe woning verschilt van je vorige.
8. Zorg voor een goede schadevrije historie
Bij autoverzekeringen is het opbouwen van een schadevrije historie van groot belang. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe lager je premie wordt. Dit geldt niet alleen voor je premie, maar ook voor de mogelijkheid om over te stappen naar een goedkopere verzekeraar, aangezien veel maatschappijen lagere tarieven bieden voor bestuurders met een lange schadevrije periode.
9. Beperk je verzekeringen tot wat echt nodig is
Hoewel het verleidelijk is om veel verschillende soorten verzekeringen af te sluiten, zoals een reisverzekering, juridische kostenverzekering, of een ongevallenverzekering, is het belangrijk om alleen te betalen voor wat je echt nodig hebt. Als je bijvoorbeeld vaak op vakantie gaat, kan een reisverzekering handig zijn, maar als je weinig reist, kan deze overbodig zijn.
Zorg ervoor dat je alleen verzekeringen afsluit die daadwerkelijk waarde voor je bieden en die passen bij je levensstijl en risicoprofiel.
Er zijn talloze manieren om te besparen op je verzekeringen zonder concessies te doen aan de noodzakelijke dekking. Door te vergelijken, je dekking af te stemmen op je situatie, gebruik te maken van kortingen en je verzekeringen regelmatig te herzien, kun je je premie aanzienlijk verlagen. Door bewust met je verzekeringen om te gaan, zorg je ervoor dat je de juiste bescherming hebt tegen een betaalbare prijs.