Besparen op de boodschappen, maar hoe dan. Hoe pak je dat nou aan?
Boodschappen doen is vaak een van de grootste maandelijkse uitgaven in een huishouden. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om te besparen op je boodschappen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van je maaltijden.
Hier zijn praktische tips om goedkoper boodschappen te doen en toch gezond te eten.
1. Maak een Boodschappenlijst en Hou je Er aan
Een van de makkelijkste manieren om te besparen is door altijd een boodschappenlijst te maken en je eraan te houden. Dit voorkomt impulsaankopen van dingen die je niet nodig hebt. Plan je maaltijden voor de week en schrijf op wat je daarvoor nodig hebt. Denk niet alleen aan de ingrediënten, maar ook aan snacks en huishoudelijke artikelen die je misschien ook nodig hebt.
2. Vergelijk Prijzen en Gebruik Kortingbonnen
Gebruik kortingsapps en websites om prijzen te vergelijken tussen verschillende supermarkten. Veel supermarkten bieden digitale coupons aan via hun apps, die je kunt gebruiken voor extra kortingen op geselecteerde producten. Ook is het handig om folders van supermarkten door te bladeren. Deze zijn vaak te vinden op hun websites of in je brievenbus. Let op aanbiedingen en kortingen, maar koop alleen wat je echt nodig hebt.
3. Kies voor Huismerken
Huismerken zijn vaak dezelfde producten als de bekende merken, maar dan tegen een veel lagere prijs. De kwaliteit is meestal vergelijkbaar, dus waarom betalen voor het merk? Huismerken bieden ook vaak dezelfde variëteit en smaken, waardoor je weinig hoeft in te boeten op wat je eet. Sommige A merken zijn echt wel wat beter, maar he af en toe wat minder kwaliteit is toch geen probleem?
4. Koop in Grootverpakking
Voor veel producten is het voordeliger om ze in grotere hoeveelheden te kopen. Denk hierbij aan basisingrediënten zoals rijst, pasta, bloem, en bijvoorbeeld toiletpapier. Het prijsverschil tussen een kleine en grote verpakking is vaak significant, en als je weet dat je deze producten regelmatig gebruikt, kun je hiermee flink besparen.
5. Koop Seizoensgebonden Producten
Groenten en fruit die in het seizoen zijn, zijn vaak goedkoper en smakelijker. Seizoensgebonden producten worden niet geïmporteerd van verre landen, wat de kosten drukt. Informeer jezelf over welk fruit en welke groenten in welk seizoen goedkoop zijn. Daarnaast kan het ook handig zijn om bij lokale boerenmarkten of groenteboeren te kopen, waar de prijzen soms lager liggen dan in de supermarkt.
6. Let op de Verhouding Tussen Prijs per Eenheid en Verpakking
Vaak betaal je veel meer voor kleinere verpakkingen van een product. Controleer altijd de prijs per eenheid (bijvoorbeeld per liter of per kilo) om te zien of de grote verpakking daadwerkelijk voordeliger is. Dit geldt zowel voor voedingsmiddelen als voor andere producten zoals schoonmaakmiddelen.
7. Vermijd Kant-en-Klaar Maaltijden
Hoewel kant-en-klaarmaaltijden handig zijn, zijn ze vaak veel duurder dan zelf koken. Veel maaltijden zijn eenvoudig en snel te maken met basisproducten. Probeer recepten te vinden voor gerechten die je kunt bereiden met ingrediënten die je al in huis hebt. Als je geen tijd hebt om elke dag te koken, kun je ook van tevoren maaltijden voorbereiden en in de vriezer bewaren.
8. Boodschappen Doen op de Juiste Tijd
Supermarkten bieden vaak ‘avondaanbiedingen’ aan, waarbij ze producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn met korting verkopen. Als je flexibel bent in wat je koopt, kun je met deze kortingen veel besparen. Ook zijn de meeste aanbiedingen op doordeweekse dagen, met name maandag en dinsdag, omdat veel supermarkten de schappen voor het weekend bijvullen.
9. Beperk je Bezoek aan de Supermarkt
Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe groter de kans dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Beperk je supermarktbezoeken tot wekelijks of om de week. Dit helpt je om minder impulsaankopen te doen en bewuster om te gaan met je boodschappen.
10. Kook Slim en Bewaar Restjes
Veel mensen gooien etensresten weg, maar dat is zonde van je geld. Bewaar restjes in de koelkast of vriezer en gebruik ze voor de volgende maaltijd. Gerechten zoals soep, stoofpot of pastasaus kunnen vaak worden bewaard en smaken de volgende dag (of na een paar dagen) zelfs nog beter. Daarnaast kun je restjes gebruiken om een nieuwe maaltijd te maken, wat ook nog eens tijd en geld bespaart.
11. Doe Aankopen bij Goedkopere Winkels
Supermarkten zoals Lidl, Aldi en andere budgetwinkels bieden vaak vergelijkbare producten als de grotere ketens, maar tegen lagere prijzen. Het kan ook nuttig zijn om naar de goedkopere winkel in de buurt te gaan voor specifieke producten die je vaak koopt, zoals zuivel of brood. Ook de action heeft veel goede (eet en drink) producten en is een prima winkel voor budget stuff. De slakkengel van de Action is bijvoorbeeld erg goed.
12. Gebruik Overgebleven Bonussen en Kortingen
Heb je punten gespaard via een klantenkaart? Vergeet dan niet om deze in te wisselen voor korting op je volgende boodschappen. Veel supermarkten bieden ook speciale ledenvoordelen, dus het kan lonen om je aan te melden voor hun programma’s.
13. Beperk de Aantal Vleesmaaltijden
Vlees is vaak duur, dus overweeg om de hoeveelheid vlees in je maaltijden te verminderen en te vervangen door goedkopere alternatieven zoals peulvruchten, tofu of eieren. Vegetarische maaltijden kunnen niet alleen goed voor je portemonnee zijn, maar ook voor je gezondheid.
Slim boodschappen doen vereist wat planning en discipline, maar het is absoluut mogelijk om te besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van je maaltijden. Door bewuster om te gaan met je uitgaven, prijzen te vergelijken en slimme keuzes te maken, kun je maandelijks flink wat geld besparen. Probeer de tips uit en ontdek welke voor jou het beste werken.